fbpx

Πώς να προστατέψω το παιδί μου από το bullying;

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού.

 

Ο όρος «εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying) χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια κατάσταση, κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά, με σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός σχολείου.

 

Σύμφωνα με το Δίκτυο Πρόληψης & Αντιμετώπισης των Φαινομένων Σχολικής Βίας & Εκφοβισμού (http://stop-bullying.sch.gr) το φαινόμενο του εκφοβισμού (“school bullying”) και της βίας (“school violence”) στον χώρο του σχολείου παρουσιάζει αυξανόμενες και πολυπαραμετρικές διαστάσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στον διεθνή χώρο, ιδιαίτερα κατά τα τελευταία χρόνια.

 

Αποτελεί φαινόμενο που ενισχύεται από τη λάθος αντιμετώπισή του, καθόσον τα περισσότερα περιστατικά αποσιωπούνται, διότι θεωρείται ότι στιγματίζουν τους θύτες, τα θύματα και το κύρος του σχολείου. Ωστόσο, το φαινόμενο αυτό έχει πολλές και σοβαρές επιπτώσεις, τόσο στη σωματική και ψυχική υγεία, όσο και στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού, ενίοτε με επικίνδυνες συνέπειες και τραγικά αποτελέσματα. 

 

Όπως αναφέρεται στο site της Ελληνικής Αστυνομίας, οι πιο συνηθισμένες εκδηλώσεις ενδοσχολικής βίας περιλαμβάνουν χειρονομίες, σπρωξιές, ξυλοδαρμούς, ρατσιστικές επιθέσεις, βρισιές, απειλές, προσβολές, εκβιασμούς, καταστροφή προσωπικών αντικειμένων, κλοπές, σεξουαλική παρενόχληση, κακοποίηση και αποκλεισμό από παρέες/ παιχνίδια/ δραστηριότητες. 

 

Πώς μπορώ να καταλάβω εάν το παιδί μου έχει πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού;

 

Πιθανές ενδείξεις ότι το παιδί σας υφίσταται bullying στο σχολείο είναι η μειωμένη διάθεση ή άρνηση να πάει στο σχολείο με πρόσχημα αδιαθεσία, οι αδικαιολόγητες απουσίες ή η απροσδόκητη μαθησιακή πτώση που αποτυπώνεται με βαθμούς που πέφτουν. Εάν το παιδί σας αναφέρει ότι στα διαλείμματα περνά το χρόνο του γύρω από τους εκπαιδευτικούς και τα γραφεία ή αντιληφθείτε ότι αλλάζει τις διαδρομές από και προς το σχολείο, πιθανώς θα χρειαστεί να συζητήσετε μαζί του. Ακόμη χειρότερα, εάν τα ρούχα του είναι συχνά κατεστραμμένα ή έχει σημάδια και μελανιές στο σώμα ή άλλες ενδείξεις επίθεσης και αποφεύγει να εξηγήσει πώς συνέβησαν, θα πρέπει να επέμβετε άμεσα. Εάν το παιδί χάνει συχνά τα πράγματά του, ζητάει συχνά λεφτά, αρνείται να συμμετέχει σε σχολικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες  ή τέλος εάν υπάρχουν επίμονες ξαφνικές αλλαγές στη διάθεσή του ή παραπονιέται για ψυχοσωματικά προβλήματα, είναι πολύ πιθανό να έχει πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού και να χρειάζεται τη βοήθειά σας.

 

Τι πρέπει να κάνει ένας γονιός εάν αντιληφθεί ότι το παιδί του υφίσταται bullying στο σχολείο;

 

Η Ελληνική Αστυνομία συστήνει να συζητάτε με σαφήνεια με το παιδί σχετικά με τα δικαιώματά του, τους κανόνες συμπεριφοράς στο σχολείο και τους τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου. Ωφελεί ακόμη το να ενισχύετε τη φιλία και να αναδεικνύει την αλληλεγγύη της παρέας. Εάν υποπτεύεστε ότι το παιδί σας υφίσταται bullying, μπορείτε να ζητήσετε από τους εκπαιδευτικούς του να σας ενημερώσουν για τη συμπεριφορά του παιδιού εντός του σχολείου. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να διαβεβαιώσετε το παιδί ότι δεν ευθύνεται το ίδιο για ό,τι έχει συμβεί, να του υπενθυμίζετε ότι το νοιάζεστε και ότι ο ρόλος σας είναι να το προστατεύετε, να το παροτρύνετε σε συζήτηση για σχετικά θέματα και να του εξηγείτε ότι η κοινοποίηση περιστατικών δεν αποτελεί «κάρφωμα». Τέλος, συνίσταται να απευθύνεστε έγκαιρα στους εκπαιδευτικούς και στη διεύθυνση του σχολείου και να ζητήσετε τη βοήθεια ειδικού ψυχικής υγείας, εφόσον το κρίνετε αναγκαίο.

 

Ζητήστε βοήθεια

 

Το φαινόμενο του Σχολικού Εκφοβισμού ή αλλιώς bullying αποκτά όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις και απασχολεί πάρα πολλά παιδιά όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Γι’ αυτό το λόγο έχουν δημιουργηθεί πολλές Γραμμές Στήριξης Παιδιών προκειμένου όλα τα παιδιά να έχουν άμεση και γρήγορη πρόσβαση σε πηγή βοήθειας εάν έχουν κάποιο πρόβλημα.

 

Αν το θέμα δεν μπορεί να λυθεί σε επίπεδο σχολείου, μπορούμε να απευθυνθούμε στο ειδικευμένο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, στο Τμήμα Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, (Λ. Αλεξάνδρας 173, Αθήνα. Τηλ: 210 647 6270 – 210 647 6271).

Επίσης υπάρχουν γραμμές επικοινωνίας για παιδιά και εφήβους (τηλ: 116 111), αποκλειστικά για γονείς ( τηλ: 801 801 11 77) και μόνο για εκπαιδευτικούς (11 130) της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου, όπως και το «Χαμόγελο του Παιδιού» στο 10-56 (Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS).

Η ομάδα του ήδη-έτερον στέκεται στο πλευρό κάθε γονέα. Προσφέροντας ένα ευχάριστο περιβάλλον μάθησης, στηρίζουμε τον μαθητή σε κάθε του απορία, επικροτούμε και επιβραβεύουμε κάθε είδους συμμετοχή. Παράλληλα ενημερώνουμε τον κηδεμόνα για την εξέλιξη του παιδιού και τον συμβουλεύουμε σε θέματα που αφορούν την εκπαίδευση του. Δοκιμάστε δωρεάν τις δυνατότητες της πλατφόρμας μας στο https://app.hdh-eteron.gr/.