fbpx

5 συμβουλές για να παρακινήσετε το έφηβο παιδί σας να ασχοληθεί με περισσότερο ενδιαφέρον με το σχολείο

Με την πάροδο του χρόνου, η προηγούμενη γενιά δυσκολεύεται να συνδεθεί με τους εφήβους του σήμερα. Η επικοινωνία και η κατανόηση με το παιδί σας που είναι στην εφηβεία είναι συχνά διαδικασίες… επίπονες! Αυτές οι ανεπιτυχείς αλληλεπιδράσεις συχνά αποθαρρύνουν ακόμη περισσότερο την νεότερη γενιά. Δημιουργούν επίσης ελλείψεις, και συχνά οι έφηβοι αρχίζουν να αισθάνονται ότι δεν αξίζουν αρκετά ή ότι δεν τους καταλαβαίνουν.

Ως γονέας πρέπει να ενδυναμώσετε το παιδί σας, να του δείξετε ότι καταλαβαίνετε την αξία του και δίνετε την πρέπουσα σημασία στις σκέψεις και τα αισθήματά τους. Επίσης, σημαντικός είναι ο ρόλος σας στο να βρει το παιδί ενδιαφέρον στην παρακολούθηση του σχολείου και την ανταπόκριση των μαθητικών του υποχρεώσεων. 

Παρακάτω σας δίνουμε μερικά απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για παρακινήσετε το έφηβο παιδί σας να μελετάει περισσότερο:

 

  1. Ενσυναίσθηση:

Για να μάθετε πώς να παρακινήσετε το παιδί σας να διαβάσει, πρέπει να καταλάβετε πώς αισθάνεται και σκέφτεται. Πρέπει να βάλετε τον εαυτό σου στη θέση του. Οι έφηβοι είναι εξαιρετικά συναισθηματικοί και ευαίσθητοι. Συζητήστε και προσπαθήστε να καταλάβετε την άποψή του και μετά εξηγήστε τη δική σας.

    – Είναι σημαντικό να καταλάβετε γιατί ο νεαρός έφηβός σας δεν θέλει να ασχοληθεί με το διάβασμά του.

    – Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης είναι να μάθετε τι τον εμποδίζει να καθίσει και να διαβάσει.

    – Μήπως το παιδί σας έχει ιδιαίτερη κλίση προς κάποια μαθήματα και φοβάται να καταπιαστεί με άλλα 

    – Το παιδί σας μπορεί να δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει ή να καταλάβει τι διδάσκεται στην τάξη, ειδικά από τότε που λόγω πανδημίας οι μαθητές έχουν αναγκαστεί να προσπαθούν να παρακολουθούν τα μαθήματά τους υπό το καθεστώς τηλεδιάσκεψης.

    – Η συνομιλία με τον έφηβο θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε και να εντοπίσετε την πηγή των προβλημάτων.

 

  1. Ξεκινήστε:

Οι έφηβοι συνήθως νιώθουν ιδιαίτερα κουρασμένοι μετά από μια μακριά και κοπιαστική μέρα και μπορεί απλά να βαριούνται να ασχοληθούν με τις εργασίες τους. Δεν αρκεί λοιπόν να πείτε στον έφηβό σας να διαβάσει.

    – Καθίστε με τον έφηβό σας και βοηθήστε τον να καταλάβει πώς να το κάνει. Βοηθήστε τον να βάλει προτεραιότητες και να αντιμετωπίσει τυχόν εργασίες και ασκήσεις που τον δυσκολεύουν ιδιαίτερα.

    – Μπορείτε να αναζητήσετε εργαλεία που θα τον βοηθήσουν και θα κινήσουν το ενδιαφέρον του. Η online πλατφόρμα εκπαίδευσης ήδη-έτερον μπορεί να αποτελέσει ιδανικό εργαλείο για αυτό το σκοπό! Λήψεις με drone, χαρακτήρες που ζωντανεύουν, πειράματα σε αληθινές συνθήκες και διαδραστικά quiz είναι μερικά μόνο από τα μοναδικά χαρακτηριστικά που απολαμβάνουν οι μικροί μας φίλοι ταξιδεύοντας στον κόσμο του ήδη-έτερον!

 

  1. Θυμηθείτε – Οι φωνές και η επιβολή ποτέ δεν βοηθά, η συζήτηση όμως ναι!

Το να επιπλήττεις το έφηβο παιδί σου με το παραμικρό λάθος που κάνει δεν μπορεί να συμβάλει σε καμία περίπτωση θετικά στην κινητοποίησή του. Εάν συνεχίζετε να φωνάζετε, το παιδί σας θα αποστασιοποιηθεί συναισθηματικά και μπορεί να σταματήσει να σας ακούει ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

   – Να είστε ευγενικοί, ήρεμοι και απαλοί, αλλά να είστε σταθεροί σε αυτό που θέλετε να επιτύχετε.

   – Δώστε στο παιδί σας να καταλάβει γιατί πιστεύετε ότι είναι απαραίτητο να μελετήσει.

   – Συζητήστε ήρεμα πώς το διάβασμα θα το ωφελήσει. Είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από τις φωνές και τις διαλέξεις.

 

  1. Μην αυξάνετε υπέρμετρα τις προσδοκίες:

Μην αυξάνετε τις προσδοκίες σας πολύ ψηλά από την πρώτη φορά που θα προσπαθήσετε να βοηθήσετε το παιδί σας. Συχνά, οι πολύ υψηλές προσδοκίες μπορούν να φοβίσουν τον έφηβο και να τον κάνουν να αγχώνεται και να πιέζεται.

    – Δώστε μεγαλύτερη έμφαση σε ένα τακτικό μοτίβο μελέτης και στη σκληρή δουλειά.

    – Διδάξτε τον έφηβο σας να στοχεύει σε μικρούς και διαδοχικούς στόχους, έναν κάθε φορά.

    – Διδάξτε τον να θέσει έναν νέο στόχο μόλις πετύχει έναν προηγούμενο.

    – Η επίτευξη διαδοχικών στόχων θα βοηθήσει τον έφηβο να μάθει και να επιτύχει περισσότερα μακροπρόθεσμα.

 

  1. Δώστε έμφαση σε εξωσχολικές δραστηριότητες, ακόμη και σε περιόδους καραντίνας:

Βεβαιωθείτε ότι η έμφασή σας στη μελέτη δεν περιορίζει τα δημιουργικά ενδιαφέροντα και άλλες παραγωγικές δραστηριότητες με τις οποίες μπορεί να καταπιαστεί το παιδί.

    – Παρακινήστε το παιδί να αφιερώσει χρόνο σε διάφορα ενδιαφέροντα και χόμπι του.

    – Περάστε ποιοτικό χρόνο μαζί του, βλέποντας εκπαιδευτικά βίντεο και μαθαίνοντας νέα πράγματα. Στο κανάλι μας στο YouTube θα βρείτε πολλά ενδιαφέροντα βίντεο για να ξεκινήσετε το ταξίδι σας στη γνώση!

Θυμηθείτε:

    – Το να κινητοποιήσετε το παιδί σας δεν σημαίνει ότι θα κάνει ό,τι θέλετε, ακριβώς όπως το ορίζετε.

    – Ο πραγματικός τρόπος για να ωθήσετε το έφηβο παιδί σας να διαβάσει είναι μέσω της συμμετοχής, της κοινής επίλυσης προβλημάτων και μιας διακριτικής παρακολούθησης , υποστήριξης και επίβλεψης.

    – Πάνω απ ‘όλα, μην διστάσετε ποτέ να συγχαρείτε το παιδί σας για τις μικρές και μεγάλες επιτυχίες του!

Ελπίζουμε αυτά τα απλά βήματα να σας βοηθήσουν να παρακινήσετε τους εφήβους σας να ασχοληθούν με μεγαλύτερη ευχαρίστηση με τη μελέτη τους! Θα χαρούμε να μοιραστείτε μαζί μας στα social media πώς σας βοήθησαν αυτές οι συμβουλές και να μοιραστείτε μαζί μας αν έχετε περισσότερες συμβουλές για το πώς παρακινείτε εσείς τα παιδιά σας να διαβάζουν με περισσότερο κέφι!